Pizza

Klart det bästa pizzareceptet jag har testat. Kommer från boken "Enklare bröd" av Martin Johansson. Detta recept kräver en del tid och väntan eftersom man ska låta den jäsa i omgångar. Ca 3-4 timmar innan man ska äta så får man börja med degen. Även tomatsåsen är en favorit som vi även använder till pastasåser och till tacos (då kan man krydda upp den med chili). Men den får jag skriva i ett annat inlägg.

10 g färsk jäst (2 tsk)
400 g kallt vatten  (4 dl)
15 g rapsolja el olivolja (1 msk)
540 g vetemjöl special (9 dl)
9-12 g salt (1-2 tsk)

Blanda ut jästen i vattnet och oljan och tillsätt mjöl och salt. Rör tills allt blandats ordentligt och låt degen vila 30 minuter.
Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt tre gånger med 30 min mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången delar du upp den i två bunkar och låter jäsa ungefär 1 timme.
Innan du baka ut den första pizzan sätter du ugnen på högsta möjliga värme med en plåt eller baksten i mitten av ugnen. Baka sedan ut den första pizzan på ett mjölat bakplåtspapper, lägg på fyllning och tomatsås.
Dra upp papperet med pizzan på en skärbräda och låt den sedan glida in på den heta plåten (under tiden bakar du ut pizza nr 2) Baka pizzan tills den fått ordentligt med färg.

Kommentarer

Populära inlägg