Vaniljvisp

Igår gjorde jag egen vaniljsås. God smak men alldeles för söt tycker vi vuxna här hemma. Men idag när vi åkte iväg och plockade jordgubbar som vi skulle äta efter lunchen blandade jag upp såsen med vispad grädde. Och vilket gott vaniljvisp det blev!!!
Så här kommer receptet på vaniljsåsen, som ni sedan kan blanda upp med valfri mängd vispad grädde.

1 st vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
4 st äggulor

Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna.Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen.

(Om jag bara ska ha vaniljsås så ska jag testa med hälften av sockret, så söt var den!)

Kommentarer

Populära inlägg