Gravad citronströmming

Vi lagade något väldigt gott och annorlunda igår. Gravad strömming i en god citrusmarinad. Serveras på knäckebröd med smör och skivad kokt potatis. Det var även gott att toppa med en klick creme fraiche, kapris och hackad ägg. Nästa gång ska jag skippa lime, tyckte nog inte att den tillförde så mycket.
Så här kommer recept, som är taget från tidningen Mersmak.
500 g strömmingsfileer
1 liter vatten
1 dl ättiksprit  (12%)
3 msk strösocker
4 msk salt
1,5 dl olivolja
Finrivet skal och saft av 1 citron
Finrivet skal och saft av 1 lime
2 strimlade salladslök
1 dl hackad dill

1. Dra skinnet från strömmingarna. Det är enklast att ta tag från insidan längst upp i den tjockaste ändan och dra rakt ner. Sköljde av fisken i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.
2. Blanda vatten, ättika, socker och salt i en bunke. Vänd runt strömmingarna. Täcka bunken med plast. Låt stå i kylen under natten tills fisken är vit rakt igenom.
3. Blanda olja, citron, lime, salladslök och dill. Sila av ättikslagen och vänd varsamt ner fisken i olja.

Kommentarer

Populära inlägg