Gransirap nr.2








Gransirapen nr 2 kokade vi för länge, för det blev som kola. Men samtidigt väldigt söt och god kola. Konsistensen skulle dock bli som flytande honung och man använder det på samma sätt som honung. På mackor, i te, på yoghurten, även användbar när man är förkyld och har halsont. Den håller i många år stod det i receptet. Det är bra, för vi har våran "kola" kvar i en burk.
Man ska plocka granskott när de är ljusgröna och mjuka. När de är stickiga är det försent.

Plocka inte rent hela granar och plocka inte av riktigt små granar. Plocka heller inte nära biltrafik.

Skölj rent skotten i ljummet vatten och häll ner granskotten i en stor kastrull. Häll på vatten precis så att granskotten täcks. Koka i ca en halvtimme. Granskotten ändrar snabbt färg och vattnet blir vitaktigt. Eventuellt skumma.
Sila bort granskotten och spara avkoket. Mät upp mängd avkok och tillsätt samma mängd socker. (Gör satser med max en liter avkok, annars tar det för lång tid).
Koka utan lock ca 1 timme. Lagen kommer ändra färg under kokningen. Först kommer det vara mjölkaktigt, sedan blir den rosa och slutligen få en djup rödbrun färg.
Mot slutet får man passa kokningen extra mycket och sänka värmen om det behövs. Rör om lite då och då. Det kommer lägga vitt skum på ytan, så skumma av med slev allteftersom.
När sirapen börjar få en vacker rödbrun färg kan det gå fort tills sirapen är klar. Den stelnar lite när den blir kall, så här får man prova sig fram till önskad konsistens. Lägg en tesked sirap på en tallrik och kolla konsistensen när sirapen svalnat. När den är trögflytande är sirapen klar.
Gör rent burkar att förvara sirapen i. Se till att burkarna har stått i riktigt hett vatten när du häller över sirapen så inte glaset spricker.

Kommentarer

Populära inlägg