Marmelader


Vi gjorde tre sorters marmelader till födelsedagsfikat. En morotsmarmelad som blev väldigt populär, en björnbärsmarmelad och till sist en hallon- och chokladmarmelad. Här nedan hittar du recepten.
När du gör marmelad så värm rengjorda glasburkar med lock genom att fylla dem med hett vatten och låt dem stå tills marmeladerna är klara.

Morotsmarmelad med apelsin (1,5 liter)
500 g morötter
1 ekologisk apelsin
1 ekologisk citron
4 dl vatten
750 g syltsocker

Skala och finriv morötterna. Skölj apelsinen och citronen och riv av skalet, ej det vita. Halvera frukten och pressa saften ur dem.
Blanda morötterna, skal, saft och vatten i en kastrull och koka i 10 minuter. Tillsätt syltsockret och koka i 5 minuter. Skumma väl.

Hallon- och chokladmarmelad (2 dl)
2,5 dl frysta hallon
1 dl rörsocker
100 g mörk choklad
1/4 tsk vaniljpulver

Koka upp hallon och rörsocker och låt sjuda i 15 minuter. Skumma om det behövs. Ta av från värmen och vänd ner den hackade chokladen tillsammans med vaniljpulvret. Håller oöppnad i ca 1 månad och 2-3 veckor när den är öppnad.

Björnbärsmarmelad (2 dl)
250g frysta björnbär
1,5 dl syltsocker

Koka ihop bär och socker i ca 5 minuter i en kastrull. Rör om då och då. Häll marmeladen i en burk och ställ den sedan kallt när den har svalnat.


Kommentarer

Populära inlägg