Tinas gnudi




Detta recept som jag har tagit från Tina Nordströms program "Tina på besök" är ju löjligt gott. Så enkla och rena smaker som bara skriker Italien. Underbart och kan rekommenderas starkt. Denna rätt ska jag göra nu i sommar om och om igen..

Till 4 pers

Gnudi
150 g färskriven parmesan
250 g ricotta
0,5 krm salt
svartpeppar
500 g durumvete

Ugnsbakad tomat
1 vitlök
400 g körsbärstomater
2 msk olivolja
0,5 citron (saften)
salt och vitpeppar

Till servering står det att man ska ha 100 g smält smör, men jag tycker hälften räcker. Alltså 50 g.

1. Rör ihop parmesan och ricotta till en fast kräm. Krydda med salt och peppar.
2. Täck bottnen av en form med hälften av durumvetemjölet. Rulla små bollar av ostmassan och lägg i formen. Täck sedan alltsammans med resten av mjölet.
3. Låt formen stå övertäckt med plastfolie i kylen över natten, eller gärna i 1 dygn, för att gnudin ska torka ordentligt.
4. Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 2–3 tsk salt. Ta försiktigt upp gnudin ur formen och skaka av överflödigt mjöl. Koka gnudin i 2−3 minuter.
5. Värm ugnen till 200 grader. Dela vitlöken i två halvor.
6. Smörj en ugnsform och lägg tomater, vitlök i formen. Ringla över olivolja och citronsaft. Strö över salt, peppar. 
7. Baka tomaterna i ugnen tills de är mjuka, det tar cirka 15 minuter (men jag valde andra gången att låta det gå längre i ugnen så vitlöken blev riktigt mjuk). Ta ut formen , plocka ur vitlöken från skalet och mosa alltsammans lätt med en gaffel.
8. Bryn smöret i en kastrull. Lägg upp tomaterna på fat, toppa med den nykokta gnudin och skeda över brynt smör i serveringsögonblicket.

Kommentarer

Populära inlägg