Bondkakor med fyllning


 


Detta recept är till 70st bondkakor. Men om man vill göra som jag gjorde, att lägga fyllning emellan 2styckna, så blir det ca 35 färdiga kakor av denna sats.

5,5 dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
200 g smör

Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning i mjölet. Tillsätt sockret, sirap, bikarbonatet utrört i vattnet och matfettet, skuret i skivor. Hacka snabbt ihop alltsammans till en smidig deg.
Forma 2 rullar, 4-5cm i diameter. Lägg dem i plastfolie och förvara dem i kylskåpet någon timme, till de är hårda. Skär dem i 0,5cm tjocka skivor. Lägg dem på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen tills kakorna fått guldgul färg, 5-7min i 200 grader. Tänk på att kakorna flyter ut en aning.

Smält mörk choklad och ringla över chokladen över hälften av kakorna.

Fyllningen kan man ju även smaksätta med något annat än vanilj. Nästa gång ska jag testa att smaksätta med rivet apelsinskal. Men denna gången blev det som sagt, med vanilj..

200g smör
3 dl florsocker
2 äggulor
4tsk vaniljsocker

Rör smör och florsocker smidigt. Tillsätt äggulan och vaniljsockret.

Kommentarer

Populära inlägg