Räksoppa med blodapelsin och fänkål




Detta recept hittade jag i en av Cooptidningarna "Mer smak" som kommer hem till oss då och då. Jag tyckte att en räksoppa med blodapelsin verkade intressant. Men jag var samtidigt väldigt skeptiskt.
Men resultatet var bra. Blodapelsinen fanns där, men bara som en bra brytning. Sedan hettan av kajennpepparn var väldigt god.

500g räkor med skal
2 finhackade schalottenlökar
0,5 finhackad fänkål
1 liten fintärnad morot
1msk smör
1msk olja
1  tsk fänkålsfrön
1 tsk timjan
1 msk tomatpuré
8 dl vatten
2,5 dl vispgrädde
0,25 tsk kajennpeppar
1 dl pressad blodapelsin
0,25 tsk salt

1. Skala räkorna och spara skalen.
2. Stek räkskalen med lök, fänkål och morot i smör och olja tills de fått lite färg. Rör om då och då. Tillsätt fänkålsfrö, timjan och tomatpuré och stek ytterligare någon minut.
3. Häll på vatten. Låt sjuda under lock i 15 minuter. Sila soppan och pressa all saft ur kokresterna i silen.
4. Tillsätt grädde, kajennpeppar, blodapelsinsaft och smaka av med salt. Låt sjuda utan lock i 5 minuter. Lägg räkorna direkt i soppskålar och häll soppan över.

Kommentarer

Populära inlägg