Chokladglass med sås


Chokladglass:
1 ägg
1 dl brun farin
2,5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk kakao
100 g god mörk choklad

Chokladsås:
2 msk kakao
2 msk vatten
2 msk strösocker

Vispa ägg och brun farin till ett luftigt skum i en skål. Hacka chokladen grovt, lägg i en liten kastrull tillsammans med kakao, mjölk och grädde, värm och rör till chokladen har smält. Blanda i äggsmeten och värm försiktigt under omrörning till det tjocknar lite, dock ej varmare än 85°C. Du kan kolla det lätt med en kökstermometer. Häll genast över i en skål eller kanna som täcks med lock och sätts i vattenbad med isbitar för att kallna snabbt. Diska ur kastrullen och gör chokladsåsen direkt. Blanda ingredienserna, koka upp och låt puttra några minuter på låg värme under omrörning. Låt kallna. 
Glassmeten ska kallna ordentligt, den kommer tjockna ganska mycket. Häll eller skopa ner smeten i glassmaskinen. Kör tills glassen är fast och ser torr ut, ca 20 minuter beroende på maskin. Sleva över glassen i en lämplig fryslåda, häll på en del av chokladsåsen och blanda försiktigt. Ringla över det sista uppe på glassen, det blir fint och gott. På med lock och frys ner ett par timmar för att se det färdigfrusna resultatet, smaka och njut! Håller sig i frysen en vecka eller två, så vänta inte för länge!
Nästa gång ska jag testa att blanda ner mini marshmallows i smeten, det tror jag kan bli riktigt gott.

Kommentarer

Populära inlägg