Nyårs efterrätt






Nyår var helt perfekt! Vi firade nere i Skåne med kära vänner som hade lagat underbart god förrätt och varmrätt. Efterrätt skulle vi stå för, så några dagar innan började vi provbaka en efterrätt som heter Rosenbakelse. Receptet är taget från ett nummer av den inspirerande tidningen BAKA.
Vi bakade för min pappa, hans sambo och min syster och vi kom gemensamt fram till att några ändringar behövdes göras.
Botten som var av choklad och cornflakes var alldeles för hård, mittenlagret som var en vanilj- och lime panna cotta kunde vara mer syrlig och det övre lagret var för klen jordgubbssmak på.
Receptet är för 4 pers, men det blev väldigt mäktigt så om ni är ett sällskap på 5-6 personer går denna utmärkt att göra. Såhär blev alltså receptet efter ändringarna vi gjorde.

Botten
200g blockchoklad
2 dl krossade cornflakes
1 msk vispgrädde
4 msk smör

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Lägg vispgrädden, smör och chokladen i en skål och smällt över vattenbad. Blanda ner krossade cornflakes och bred ut massan i formen. Ställt kallt. 

Panna cotta
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
4 msk socker
saft av 2 lime

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka under tiden upp grädden och rör ner socker och vaniljpulvret. Krama vattnet ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma grädden. Tillsätt limesaften. Låt smeten svalna och häll den över chokladen och låt stelna i kylen i ca 2 timmar.

Jordgubbsgelé
2 gelatinblad
80 ml koncentrerad jordgubbssaft
100 ml (1 dl) vatten
jordgubbar
blåbär

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Skiva jordgubbar och fördela dem och blåbären över den stelnade panna cottan. Värm jordgubbssaften och vattnet i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma saften. Häll gelén över panna cottan och låt den stelna i ca 2 timmar eller till nästa dag.
När du serverar den är det fint om du skär rent kanterna med en varm kniv och garnerar med jordgubbar och blåbär.


Kommentarer

Populära inlägg