Choklad och mandelrutor





Jag åt denna chokladkaka första gången hos mormor och morfar då min moster också var på besök och hade med sig dessa underbart goda rutorna. Dom är glutenfri då man använder mandelmjöl och även bra för de som äter LCHF mat. Dom är väldigt goda att äta som på bilden, men man kan även ta en klick grädde med ett hallon på om man vill lyxa till det ännu mer.

25 portioner (ca 50 rutor)
100 g smör
150 g mörk choklad
4 dl mandelmjöl, ca 120g
1,5 dl strösocker
3 st ägg
1 tsk vaniljsocker

Glasyr
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
1 msk honung
1 msk smör

Garnering
Grädde, rostade mandelspån eller färska hallon. Vad du känner för helt enkelt.

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen och låt den smälta i smöret. Tillsätt sockret, mandelmjölet och sedan ägget ett och ett samt vaniljsocker. Rör samman till en jämn smet. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, ca 15 x 25.
Grädda på nedersta falsen ca 20 min tills den stannat. Låt kallna.
Koka upp grädden. Hacka chokladen och låt den smälta däri. Tillsätt honung och till sist smöret. Rör till en jämn smet och häll den över den kalla kakan och fördela smeten försiktigt. Häll på mandelspån eller garnera med hallon när du skurit kakan i bitar. Skär kakan i små bitar när den kallnat, och ställ dem i små pappersformar. Det går bra att frysa in.

Kommentarer

Populära inlägg