Leilas kanelknutar


Dessa kanelbullar gjorde jag från Lelia Lindholms bok "A piece of cake". Dom blev väldigt goda, men mäktiga.

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
150 g smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingevarm, 37grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, socker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut.

200g mjukt smör
1 dl socker
1 msk kanel
ägg till penslig
pärlsocker

Blanda smör, socker och kanel till en krämig fyllning.
Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, ca 1 cm tjock.
Bred över smörkrämen.
Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda dem gyllene i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Kommentarer

Populära inlägg