Italienskt




I helgen hade vi mamma och Lasse på besök och bjöd på en ny rätt som vi inte hade gjort innan. Receptet är från ett av Paolo Robertos matlagningsprogram. Det blev jättegott. Men nästa gång jag gör denna rätt, vilket jag absolut kommer göra igen, så kommer jag ha i mer tomater, vitlök och kanske låta chilin ligga i lite längre. Vi hade i tagliatelle istället för vanlig spaghetti. Vår sås var väldigt blaskig, eftersom vi inte ville slänga något av det underbara spadet som blev över från musselkoket. Men till vår förvåning så sög tagliatellen upp all sås, vilket blev en god smak på pastan

Här är original receptet till 4 stora portioner

500 g spaghetti
1 kg färska blåmusslor eller vongolemusslor1.5 dl vitt vin1 st vitlöksklyfta2-3 stjälkarpersilja0.5 krm svartpeppar


4 st tomater3 msk olivolja1 st finhackad vitlöksklyfta0.5 st torkad röd chili0.5 tsk salt0.5 dl hackad persilja till servering

Kontrollera att alla musslor är stängda. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten och dra bort skäggtömmarna.
Täck botten av en stor kastrull med vinet, lägg i den hela vitlöksklyftan, persiljestjälkarna, svartpepparn och musslorna. Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 minuter. Sila av och spara spadet. Låt musslorna ligga kvar i kastrullen.
Skär tomaterna till tomatsåsen i små bitar. Värm oljan i en annan kastrull och lägg i den finhackade vitlöken och den hela chilin. Ta upp och kasta chilin när vitlöken börjar få färg. Häll i tomatbitar, salt och ca 1 dl av musselspadet och låt koka på medelhög värme utan lock i ca 15 minuter. Späd kontinuerligt med musselspadet, men låt inte såsen bli för tunn.
Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Låt den rinna av.
Häll pastan i kastrullen med tomatsåsen. Blanda noga, smaka av och salta eventuellt. Det är viktigt med rätt sälta på den här rätten.
Lägg upp pastan på fat och strö över den hackade persiljan. Toppa med musslorna och servera

Kommentarer

Populära inlägg