Durumbröd


Väldigt enkelt och väldigt gott bröd. Receptet är en inspiration från Martins Johanssons brödbok "Enklare bröd". Receptet är redan enkelt, men jag har förenklat det ännu mer.

3 krm färsk jäst
3 dl kallt vatten
1,5 dl durumvetemjöl
5 dl vetemjöl special
1 tsk salt

Blanda ut jästen med vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör tills det blandats ordentligt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå 8 timmar.
Visst det är många timmar som den ska jäsa, men blanda ihop degen när du ska gå och lägga dig eller på förmiddagen.

När du ska baka ut degen sätter du ugnen på 250 grader. Sedan penslar du vatten i en avlång brödform och mjölar på sidorna och botten. Skrapa ner degen i den mjölade bakformen och strö över lite mjöl. Lägg en bakduk över och låt jäsa i 40 minuter.
Skär ett snabbt snitt uppe på brödet och grädda brödet i mitten av ugnen. Sätt även in en kopp med vatten i ugnen, så blir skorpan knaprigare.
Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt att vädra ungefär var femte minut tills brödet stått inne 30-35 minuter. Du kan när som helst sänka temperaturen till 200 eller 225 grader om du tycker att brödet börjar få lite väl mycket färg. Ta ut brödet och stjälp upp på galler.

Kommentarer

Populära inlägg