Skållad råg

Underbart fint bröd. Gott och samtidigt ett anonymt bröd. Ett matbröd skulle jag nog kategorisera in det i. Där maträtten får stå för huvudnumret. Det är luftigt, lätt och saftigt.

1,5dl kokhett vatten
1dl rågmjöl

På kvällen häller du vattnet över mjölet och rör tills det blandar sig ordentligt. Täck med ett lock och låt stå i rumstemperatur 8-10 minuter.

skållningen från gårdagen
2tsk jäst
2dl kallt vatten
5dl vetemjöl special
1,5tsk salt

Blanda jäst och vatten med skållningen och tillsätt därefter mjöl och salt. Rör kort tills allt blandats ordentligt och låt degen vila 30 minuter. Om det är dragigt kan du täcka bunken med en handduk.
Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt tre gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträcker degen tredje och sista gången låter du den jäsa ungefär en timme.
Strö rikligt med mjöl, gärna blandat råg och vete, på en bakhandduk. Skrapa försiktigt degen ur bunken, dra ut den till en kvadrat och vik sedan in degens kanter mot mitten. Vänd degen så skarven hamnar nedåt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 250grader i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedre hylla.
Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt. Låt papperet med brödet glida in på den heta plåten och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt att vädra ungefär var femte minut tills brödet stått inne 30-35 minuter. Du kan när som helst sänka temperaturen om du tycker att brödet börjar få lite väl mycket färg.

Kommentarer

Populära inlägg