Kaffekavring

 Jag är ingen kaffedrickare, och detta brödet smakar kaffe. Men ändå är det ett av mina favorit bröd. Kanske passar kaffe bättre att äta än att dricka!?


1dl varmt kaffe
1dl fyrkornskross
1tsk jäst
2dl kallt vatten
3/4dl brödsirap
6,5dl rågsikt
1,5tsk salt


På morgonen. Häll kaffet över krosset och låt stå i 15 minuter. Lös upp jästen i skållningen och vattnet och blanda sedan i övriga ingredienser. Rör ihop till en deg, täck bunken och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.

På kvällen. Smöra en brödform och skrapa ner degen med en slickepott. Platta till degen en aning och låt jäsa ca 45 minuter. Sätt ugnen på 250grader med ett galler strax under mitten.
Sätt in brödet, dra ner värmen till 225grader och låt stå ca 45minuter. Brödet är klart när innertemperaturen är 98grader. Ta ut brödet ur formen och låt svalna på galler. Brödet smakar bäst om det får mogna över natten innan du skär i det

Kommentarer

Populära inlägg