Durumbröd

Detta recept har jag gjort från Martin Johanssons bok "Enklare bröd".

På kvällen Blanda ut 3 krm jäst med 3dl vatten och tillsätt 1,5dl durumvetemjöl, 5dl vetemjöl special och 1,5tsk salt. Rör tills allt blandas ordentligt. Täck bunken med lock och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.

På morgonen Sätt ugnen på 250grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedre hyllan. Strö sedan rikligt med durumvetemjöl på en bakhandduk och skrapa försiktigt degen ur bunken. Dra ut den till en kvadrat och vik ner övre långsidan mot mitten och vik sedan upp nedre långsidan så att skarven hamnar på mitten. Vänd degen så att skarven hamnar nedåt. Vik handduken löst över brödet och låt jäsa ungefär 40 minuter.
Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt. Låt papperet med brödet glida in på den heta plåten via en skärbräda och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15minuter öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt att vädra ungefär var femte minut tills brödet stått inne 30-35minuter. Du kan när som helst sänka temperaturen till 200 eller 250 grader om du tycker att brödet börjar få lite mycket färg. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler.

Kommentarer

Populära inlägg