Sommarens baguetter


I sommar har jag vid många tillfällen gjort dessa baguetter. Dom är riktigt, riktigt goda. Jag fick Martin Johanssons (han hade en brödblogg innan) bok som heter Enklare bröd. Det är väldigt enkelt att göra detta bröd. Man gör degen på kvällen och låter den jäsa hela natten. När man vaknar bakar man ut och får färskt bröd till frukost.

3krm färsk jäst
3dl kallt vatten
6,5dl vetemjöl special
1.5tsk salt
sesamfrö till utbakning om man vill

På kvällen
Blanda degen. Rör ut jästen och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara ganska lös. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.

På morgonen
Baka ut brödet. Sätt ugnen på 275grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedre hyllan. Skrapa ut degen på mjölat bakbord och dra ut den till en kvadrat. Vik ihop degen till ett litet paket, först ovanifrån och underifrån, sedan från båda sidor. Vänd skarven nedåt så håller paketet ihop. Strö på lite mjöl och låt jäsa ungefär 40minuter.

Baka av brödet.
Dela degen i tre avlånga bitar och dra ut dem en aning på längden. Om man vill rullar man dom i sesamfrö på ena sidan innan man snurrar dem ett kvarts varv och lägger dom på bakplåtspapper. Dra upp papperet på en bricka eller en skärbräda och låt den sedan glida in på den heta plåten i ugnen. Lägg några isbitar på den nedre plåten.
Låt stå tills baguetterna fått ordentligt med färg, 15-20 minuter. De sista 10 minuterna kan man öppna ugnen ett par gånger och släppa ut lite ånga. Ibland behöver man också vända på baguetterna mot slutet så att de får fin färg även på undersidan. Ta ut baguetterna och låt svalna på ett galler.

Kommentarer

Populära inlägg